неделя, 24 май 2015 г.

Евровизия с човешко лице?


Макар кичозна и свръх комерсиализирана, тазгодишната тв евро поп вакханалия, при по-внимателно вглеждане, беше доста индикативна за някои тенденции, въпреки натрапчиво-перверзния привкус на "убраното" присъствие на Кончита Кремвирша. (По БНТ я дублираше тъничък мъжки гласец, говорейки за себе си в ж.р. - отврат!)
Първо и най-важно - не се забеляза почти никакво политизиране - рускинята Гагарина бе подчертан фаворит през цялото време, макар че песента й беше лустросана напълно в класическия канон на Евровизия - фризирана, запомняща се с лесен мотив и припев, на английски, лесносмилаема за всякаква публика. Нищо руско, освен името на девойката и то какво (Гагарина!), която е безспорно талантлива и завършена певица. Почти до средата на гласуванията тя водеше (Германия я изведе трайно на първо място), но през втората част започна гласуването на северните нации и шведчето пое щафетата, откъсвайки се до върха. Това момче бе артистично, кълчещо се, визията на песента бе модерна, технологична и бе нормално да се изкачи нагоре. Италианците, явно писнало им от изгъзици, заложиха на класическото белканто е стил "трите тенора" и заслужено взеха бронза.
Като цяло се отличи австралийският гост, който в щатски стил поднесе едно безупречно R&B piece. В профи отношение той превъзхождаше всичко мърдащо на сцената. Представителите на бившите Югорепублики и Съветския съюз си потвърдиха стабилното ниво, но без видима промяна или "новизна". Донякъде арменците приятно изненадаха с концептуално "събиране" на нацията си, но песента бе доста блудкава в музикално отношение. Имаше и други силни акценти, както и безкрайно посредствени аматьори, достойни за читалищен преглед на художествената самодейност..За нашата родина не ми се говори, защото нас просто ни няма, освен на географската карта..(поне Криско да бяха пратили..)

Няма коментари:

Публикуване на коментар