петък, 13 юли 2012 г.

Приказка за кризата

        Имало едно време една нещастна Криза. Тя била стара, съсухрена и самотна, не излизала от дупката си. Един ден положението станало нетърпимо и тя решила, че е крайно време да се поразкърши. Измъкнала се полуживата Криза от леговището си, протегнала се стенейки и хукнала да се рее по широкия свят, яхнала вятъра  на промяната. Обикаляла страни и континенти, скитосвала се къде ли не, опустошавала държави и огромни градове, ошетала дори паланки и села...Минали години, изредили се какви ли не картини пред очите й, видяла и бедни и богати, нещастни и ведри, грозни и прекрасни, глупави и хитри, навсякъде първом я приемали, а сетне я отхвърляли.

       Времето минавало, сезоните се сменяли..Една сутрин, Кризата се събудила и със сетни сили се изправила на крака, умората и изтощението си казвали думата. Тогава тя решила да се усамоти, била съсипана от изтощение и преумора. Време било да се завърне в къщи. Събрала Кризата последни силици на две-на три и се затътрила назад. Минало доста време, тя била на предела на силите си, пътят сякаш я довършил. Една вечер, съсипана от дългия преход, тя заспала внезапно и непробудно. На другия ден, Кризата се събудила от невъобразим шум - гюрултия до Бога! Биели тъпани, пищели зурни, викали и пеели хора, виело се кръшно хоро! Ококорила се Кризата и се повдигнала плахо. Приближила се предпазливо до един човек и кротко го попитала:

- Какво е това, човече?
-Сватба, бабо, сватба вдигаме на мегдана!
-А къде сме, чедо?
-В България, на Балканите, ядем и пием, че това само ни остана в тези трудни времена.
-А кой е министер на финансите, бабиното?
-Един момък от Америка, бабо, наше момче - Дянков Симеон!

       Широка усмивка се разляла по сбръчканото и намръщено иначе лице на Кризата. Забравила умората и изтощението тя, даже й се приискало да се хване на хорото!
-Ех, живот! - процедила през зъби радостно Кризата - пътуваш, скитосваш, но в къщи си е най-хубаво! И понеже понаучила и малко английски по време на дългите си митарствания и скитане по широкия свят, изкрещяла:
"East - West, home is best! "

Димитър Хаджидимитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар