понеделник, 16 юли 2012 г.

In Memoriam Jon Lord (1941-2012)

     Отиде си великият основател на легендарната група Deep Purple... Джон Лорд ни напусна завинаги от този грешен свят! За нас, хората отвъд желязото, такива титани на рок-културата бяха и означаваха само едно – свобода на личността и волен, бунтарски дух! Макар че ние никога не успяхме да станем докрай част от неговия свят, дори и в душите си!..В онези славни времена на Уудсток и Джими Хендрикс, рокът беше бунт, позиция и революция. Днес вече нещата са променени, доминира Златният телец.

      Джон Дъглас Лорд беше духовният водач, патриархът на хамонд органа в рока, първият класически пиaнист, който поднесе на шокирано-очарованата публика симфо – рок концерт през далечната 1969... Основана през 1968 г. от самия Лорд и барабаниста Йън Пейс, групата Дийп Пърпъл е един от колосите на новаторската, тотална вълна на хард рока. Джон е постоянен член на групата от нейното създаване до оттеглянето си през 2002 г. Пианистът  допринесе за раждането на най-влиятелните хитове на групата като „Smoke on the Water" и „Child in Time".

         Великият британец ще остане в историята с неповторимия си, класически стил на интерпретация и незабравимите си барокови сола в парчета като Speed King, Burn, Lazy и Stormbringer. Еднo от най-значимите му произведения е композираната от него оркестрова творба „Concerto For Group And Orchestra", която бе изпълнена за първи път в „Роял Албърт Хол" през 1969 година.

         Работата му включва проекти с „Уайтснейк", "Рейнбоу", Йън Пейс, „Аштън енд Лорд", „Артуудс" и „Флауър Пот Мен". Той е гостувал два пъти и в България. На 30 октомври 2010 г. хора от всички възрасти препълниха зала 1 на НДК в София за концерта на прочутия рок музикант. Заедно с Кийт Емерсън и Рик Уекман, Джон Лорд е един от първите новатори в рока, адаптирали своето академично музикално образование към рок музиката. Джон Лорд пръв прозря, че симфоничната музика и рока има как да бъдат съчетавани и то по един неповторим, божествен музикален начин. Направи го още в далечната 1969 година! По-късно постоянно втъкаваше умело барокови и класически музикални мотиви в солата на своя хамонд орган! Един велик композитор и новатор на великата хард рок музика! Беше приятел и на България. Завинаги ще останеш в паметта и сърцата ни, Джон!

Д. Хаджидимитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар