четвъртък, 5 април 2012 г.

Анатомия на бедността

           Гражданите на Република България са с най-ниски доходи не само в рамките на Европейският Съюз. Българите са по-бедни дори от гражданите на страни от Латинска Америка и Третият свят. Покупателната способност на нацията е една от най-ниските в СВЕТОВЕН МАЩАБ! Мизерията се е вкоренила трайно и безпощадно в живота, битието и всекидневието на българите. Изключително ниските доходи под формата на заплати в държавния и частния сектор, подигравателният размер на пенсиите и изключително високата безработица са белезите на днешния икономически модел. Основни стоки от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства са по-скъпи от подобни в множество държави от Европа до 25%, докато в същото време заплатите в страната ни са средно с 8,7 пъти по-ниски от тези в ЕС. С най-ниските доходи в ЕС, българите са принудени да заплащат най-скъпите мобилни разговори, най-високите нива на лихви по кредитите, което от своя страна задушава българския бизнес и предприемачество. Лихвите по кредитите в България надвишават средно 2,5 пъти тези от държавите членки на ЕС. Факт, който сам по себе си лишава стотици хиляди млади български семейства от възможността да придобият свой собствен дом, или просто ги превръща в икономически роби. Горивата, електроенергията, водата за бита и топлоенергията отнемат практически 100% от финансовия ресурс на домакинствата! Роби в 21 век, които впоследствие попадат в лапите на обгрижваните и толерирани от законодателството и лобистите банки и кредитни институции, а после и в перфектно организираната дейност за принудително събиране вземанията на топлофикационните, електроразпределителните и водоснабдителните монополи. 
       
             Искам обаче, ДЕБЕЛО да подчертая, че абсурдно ниските доходи в България не са от днес или вчера! Генезисът на ниските народни заплати се корени в убийствения исторически развой на родината ни след Втората световна война, когато Голямата тройка - Чърчил, Рузвелт и Сталин, особено последните двама, решават България да бъде болшевизирана и предадена в сферата на влияние на СССР. Така се случва унищожителния за Отечеството Деветосептемврийски преврат, вследствие от което комунистите вземат властта и физически унищожават българския културен, интелектуален, политически и стопански елит чрез т.н. мероприятия на народната власт - Народният съд унищожава около 30 000 души, вкл. всички народни представители, членовете на 3 правителства, регентите и голяма част от командния елит на Българската армия, както и много обикновени търговци, занаятчии, учители, свещеници, които са изразявали несъгласие с насила наложената власт на т.н. Отечествен фронт, където комунистите - сталинисти са диктували всичко...Тогава започва онова, на което все още сърбаме попарата - принудително наложения т.н. социалистически строй.

           Българският народ е ограбван неколкократно чрез т.н. парични деноминации. Първото и най-унищожително ограбване, ведно с конфискуването на имотите, а по-късно и земеделските земи (нивите) на хората, е било извършено през 1947 година. С обмяната през 1947 г. се изтеглят от обръщение банкноти от емисии до 1943 г. Срещу старите банкноти и бонове физическите лица могат да получат най-много до 2 000 лв. в нови банкноти, което определя подчертано конфискационния характер на този акт.
На 10 май 1952 г. е въведена най-мащабната и скоростна парична реформа в България. Обмяната се извършва между 12 и 15 май. Курсът на лева е базиран на руската рубла: 1.70 лев = 1 рубла, а коефициентът на деноминация е 100:4. На 28 юли същата година е открит Българският монетен двор. С това сеченето на разменни и възпоменателни монети започва изцяло да се осъществява на територията на страната
След това идва и още една - трета обмяна на парите е въведена на 1 януари 1962 година. Съотношението е 10:1. Отново целта е ограбване на спестяванията на кътащия пари за черни дни българин!
На 5 юли 1999 година се извършва деноминация на българския лев, според закон, приет от 38 Народно събрание на 19 февруари същата година. Старите 1000 лева стават нов 1 лев. Българска народна банка пуска в обръщение нови банкноти и монети: банкнотите са с номинална стойност 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лева, а монетите – с 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. Всички банкноти и монети от старата емисия се приемат без ограничения като законно платежно средство до края на 1999 г, а след 1 януари 2000 г. като платежно средство остава само новият лев.

              Освен за банкнотите и монетите, деноминацията се отнася също и за:
всички имуществени и парични права и задължения;
активите и пасивите на предприятията;
ценни книжа и размера на акционерните дяловете;
размера на капитала, записан в търговския регистър;
всички платежни средства, чиято стойност се измерва в левове.

             Но най-опустошителното, брутално ограбване на българския народ в най-ново време е онова от ноември/декември 1996 г., проведено напълно преднамерено от шефа на БНБ и агент на ДС - проф. Тодор Вълчев и шайката на Жан Виденов чрез умело направлявана, непозната за България ХИПЕРИНФЛАЦИЯ! Тогава, буквално за месец и нещо, парите на хората се обезцениха с около 3000%!!! Държавата не си мръдна пръста, повече от 3 млн. домакинства изгубиха напълно спестяванията си. Крайната цел бе изпирането на валутата, раздадена от Луканов на верни хора от неговия клан под формата на кредити, както и изкупуване на безценица на крупна държавна недвижима собственост. Акцията по изкуствено предизвиканата финансова катастрофа бе проведенa под вещото ръководство на един пак образован в САЩ, "юноша буеден", младия финансов министър на твърдоглавия премиер Виденов -  Димитър Костов. След падането на кабинета Виденов, Димитър Костов се отдава на банкова дейност. От 1997 до 1999 г. той е изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това - председател на УС на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на банка „Алианц България”. От юни 2005 г. Димитър Костов е член на УС и подуправител на БНБ, както и шеф на управление "Банково".

Димитър Хаджидимитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар