вторник, 20 март 2012 г.

Липосукция и корупция


            Днес сутринта по БТВ откриха топлата вода. Социоложката Мира Янова коментира статистически данни, според които за последните 22г. средната работна заплата в България се е увеличила с цели 40лв. Тя дори назова причината за този фантастичен резултат. Една много тясна прослойка е изсмукала икономическия растеж на страната в себе си, вследствие на което се е получило изключително несправедливо разпределение на благата. Изсмукали звучи като липосукция, но с тази разлика,че смукачите са станали милионери и милиардери, а пациентът не е придобил красив и естетичен външен вид. Пациентът едвам крета, останал е само кожа и кости, дори вените му са полупразни.
 Алчната, дивашка липосукция го е оставила без кръв, за тлъстини да не говорим. Кои са вампирите, които така успешно са смукали и продължават да смучат, при това без да им приседне? Знаем си ги, това са олигарсите и местните феодали.Периодически в електронните медии излизат списъци с имената на петролни босове, собственици на банки, медии, заводи, курортни комплекси и др. Все роднини на бившата номенклатура на БКП - АБПКФ, партийни и комсомолски секретари, милиционери и обслужващите ги бармани, сервитьори и шофьори. Как са успели така здраво да се насмучат е известно - чрез работническо мениджърски дружества, заменки, контрабанда, ДДС измами, фалшиви търгове и конкурси за обществени поръчки..
Списъкът с видовете смучене е дълъг, много дълъг. Важното е само едно, нищо да не остане в пациента. А кой е той? И него го познаваме, това са всички български граждани, без тясната прослойка смукачи. Всички, които са подложени на геноцид. Това са тези, които влизат в статистическите данни с радостната новина, че за 22г. заплатата им се е увеличила с цели 40 лв! Как така смукачите са успели да постигнат тези достойни за уважение резултати? Елементарно, те си назначават правителства, те си отглеждат специални породи политици, съдии, прокурори,следователи, полицаи, държавни контролни органи. 
Както навремето цялата държава е работила за партийната върхушка, така е и сега. Нищо не се е променило. Смукачите се грижат за обслужващия ги персонал и обратното. Като слугите получават бонуси и облаги. За всичко това си има и други етикети. Корупция, мафия, организирана престъпност. Босовете-поръчители са олигарси и местни феодали, а изпълнители са техните корумпирани държавни слуги. Нищо ново, всичко си знаем. Дори и това, че във всички държави има мафия, само в България обаче, мафията си има държава. Има ли шанс пациентът да оживее? Какъв е изходът? Аерогарите са възможен вариант за оцеляване - предпочетен е от милиони българи. Но има и друг. Събитията в с. Катуница го показаха. При него пациентите се вдигат на бунт срещу смукачите. Погледнато от историческа гледна точка винаги става така. Безочието и алчността на вампирите ускоряват неизбежното възмездие. Робите стават свободни, страхливите - смели, болните оздравяват. Разбира се, след време всичко се повтаря. Пациентът доброволно отказва да се грижи сам за себе си. Ляга и липосукцията започва.

Ивайло Зартов

Няма коментари:

Публикуване на коментар