неделя, 18 март 2012 г.

Country & Western band Alloy

Кънтри група "Сплав"
         Беше си истинска дързост да изпълняваш американска музика по времето, когато си имахме  Варшавски договор, а враг № 1 на социализма и комунизма бяха САЩ - световният жандарм, агресор, империалист и какво ли още не, което би трябвало да ни накара да мразим всичко американско, което сега ни се струва пресилено, разбира се...
         И точно по това време, през пролетта на 1986 година, под крилото на гиганта на българската цветна металургия - самият кърджалийски Оловно-цинков завод се създаде кънтри групата “Сплав”. Димитър Хаджидимитров, Панчо Благоев и Стоян Терзиев бяха участвали в любителски поп и рок банди още през ученическите си години, а  и по-късно - в Пловдивския университет.
         Още през същото лято заедно  със Станко Костадинов и Кирил Стоянов групата замина за Шабла. Морето предлагаше публиката, отворена за кънтри и уестърн музика. Всъщност, по онова време кънтрито се свързваше най-вече с ,,Лимонадения Джо” и спагети уестърните.
         Но къмпинг ,,Добруджа” ни посрещна с окуражаващ ентусиазъм. Сред публиката бяха  група софиянци, начело с прекрасните приятели Еди и Жулиета Ивани, както и  ентусиазирани полски летовници. Това бяха първите възторжени слушатели на песните на Дон Уилямс и Уили Нелсон в изпълнение на кърджалийската група.
         Следващото лято спряхме в Черноморец. Приюти ни единствената кръчма на центъра, гордо носеща името ресторант “Балкантурист”. Там се срещнахме с Доктора. Всъщност, д-р Игор Куценок от София бе лекар на плажа, но бе и изключителен музикант, завършил джаз китара в музикално училище в Киев, преди да стане лекар. Естествено, Игор се включи като изпълнител без хонорар ту на китарата, ту на барабаните, обогатявайки звученето и давайки възможност на Митко и Панчо да свирят и на любимата си цигулка. Кръчмата с помпозно име ресторант “Балкантурист” се оказа тясна за  джемсешъните и копнежите по Америка и свободния свят. Изпълненията на “Сплав” привлякоха  публика, която разбираше от джаз и не скриваше удоволствието си от неочакваното музикално присъствие в село Черноморец.
          Години по-късно Игор замина за Щатите и направи успешна кариера като професор в университета в Сан Диего, Калифорния, като не престана да се занимава с джаз, даже участва като музикант в шоуто на Лари Кинг.
         През лятото на 1988 г. група “Сплав” бе забелязана от няколко актьори и пресдиректора на летния фестивал на изкуствата “Аполония” в Созопол. Бяхме поканени да свирим на бала, на който присъстваше артистичният елит на  България. Лично директорът на фестивала проф. Димо Димов ни покани за официално участие в програмата на “Аполония” за следващата година.
          До есента на 1989 година, когато кънтри група “Сплав” успешно концертира на сцената на “Аполония”,  свирехме в Кърджали,  Пловдив, Русе, София и участвахме последователно на два кънтри бала в Братислава. През 1988 г. в Кърджали се проведе и първият кънтри бал в България с участието на “Сплав”, “Медикус” и известната словашка група “Биеласи”.
           На “Аполония-1989″ групата бе забелязана от тогавашните медии и поканена за предавания по БНТ и БНР. По-рано същата година направихме записи на песни, една от които - „Лятна вечер”, по текст и музика на Д. Хаджидимитров, участва в известната тогава класация „Това да, това не”.
           Но всичко свърши до тук. Започнаха трудните времена. Групата реши да търси възможност за изява в чужбина - мечтата на всички музиканти в България. През май 1990 г. репетирахме в Младежкия дом в Кърджали, когато се появи 17-годишно момиче, което каза, че иска да пее с групата. Момичето  свиреше на пиано и пееше досущ като Доли Партън. Бъдещата известна певица, дебютираща с група “Сплав”, бе  Ралица Неделева.
           През лятото на 1990г. “Сплав” замина за Слънчев бряг, където Димитър Симеонов, известният джаз диригент, ни намери работа в казиното на курорта. Групата успешно работи от май до септември в различни заведения и получи покана от Филип Дейвис за концерти в Кардиф, Уелс. В началото на декември  заминахме за Обединеното кралство, където имахме многобройни коледни и новогодишни участия в клубове и пъбове в Кардиф и околните графства. Ралица събра специални овации с чаровното си излъчване и  свежите си  изпълнения.
           След кратко завръщане в България, отново заминахме за Англия с още по-богата програма. Този път  свирехме пред очарователната английска публика в Оксфорд, Кембридж  и в базата на американските ВВС, където американските летци и техните семейства ни посрещнаха като родни братя и сестри, въпреки катастрофалния имидж на България по онова време.
           През годините, освен основателите Димитър Хаджидимитров, Панчо Благоев, Станко Костадинов и Стоян Терзиев, в групата са участвали Снежана, Стефка и Десислава Гавраилова, както и Кирил Стоянов (Кирцата), Паско Николов, Джани Хармониката, Красимир Хопкинса, Иван Маринов (Мингата) и д-р Игор Куценок, разбира се. Озвучител и „групи” на Сплав винаги е бил Стоян (Чаната).
           Днес почти всички са напуснали Кърджали, а някои - България. Ралица живее от 10 години в Лос Анджелис, САЩ. Митко е в Пазарджик, преподава английски в Математическа гимназия „Константин Величков”, Панчо е в Пловдив, журналист във вестник. „Марица”, Стоян е в Словакия, а Станко - в село Петелово. За останалите не знаем много, освен за Стефка и Деси, които от години работят в чужбина и се занимават с музика. Игор от години е професор по психиатрия в университета на Сан Диего, Калифорния.


Димитър Хаджидимитров


Няма коментари:

Публикуване на коментар